Svenskar använder i genomsnitt 15 000 kWh per år och per invånare. Detta gör oss till den 6e mest el användande nationen per capita i världen.

Konsumentpriset på el påverkas av 3 olika faktorer. Dessa 3 faktorer förklaras nedan.

1.

Priset för den förbrukade elen.

2.

Elnätsavgiften som elbolag måste stå för, men detta betyder att du som konsument betalar ett högre pris.

3.

Skatter och avgifter på el.

Alla dessa faktorer påverkar elpriset.

En annan viktig sak som påverkar elpriset i Sverige är beroende av i vilket el område som man bor i. Sverige är uppdelat i 4 olika elområden. De 2 första områdena är Norrland, där är det ett överskott på el främst tack vare låg befolkning och stora vattenkraftverk. Det 3e området sträcker sig ifrån Dalarna och Gävleborg ner till Jönköping. Det sista området sträcker sig från Jönköping ner till Malmö. I de 2 sista områdena så råder det ett underskott på el och elpriset är därför aningen dyrare i dem områdena.

Sveriges olika Elområden. Kartan är hämtad från svenskenergi.se

Elområde

Elområde

Elpris i siffror.

Om man räknar på genomsnittet på förbrukad kWh som är ca: 15 000 kWh så kostar elen cirka 7000 kr per år. En vanlig person betalar alltså ca 15 000 kr i el varje år. Om du gör det och funderar på att byta elbolag så kanske du inte når upp i de högsta nivåerna vad det gäller att tjäna på att byta elbolag. Men du kan säkerligen tjäna någon 1000 lapp på att hitta en elleverantör som erbjuder billigare el. För dig som har mycket högre elkostnader per år eller som lever med en familj där alla förbrukar 15 000 kWh per år så blir siffran givetvis mycket mer och du har chans att tjäna ännu mer på att hitta ett billigare elavtal.

 Leave a Reply

(Obligatoriskt)

(Obligatoriskt)

   
© 2011 Billigare EL